Pasākums
Mīkstā piparkūkas recepte 20 gadsimta sākumā
K. Ulmaņa piemiņas muzeja "Pikšas" foto

Turpinām stāstīt par Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja ‘’Pikšas’’ 30 gadu vēsturi un šajā laikā paveikto. Iepriekš stāstījām par muzeja pamatkrājuma veidošanos un interesantākajiem priekšmetiem tajā, akcentējot, ka muzejā ir arī palīgkrājums. Lai arī priekšmeti tajā nav novērtēti par derīgiem pamatkrājumā, tomēr arī palīgkrājumā ir interesantas lietas un stāsti par tām.

Viens no jaunākajiem papildinājumiem ir ‘’atnācis’’ pirms pāris gadiem tepat no Bērzes pagasta. Tās ir piecas klades ar ēdienu receptēm, kas pierakstītas aizvadītā gadsimta sākumā. Tās muzejam atvēlēja Dzintra Leinerte. Pieraksti veikti 1913. un 1914. gadā. Kā rakstīts kladēs, tie ir Selmas Leinertes ieraksti.

Jau iepriekš interesentiem ir bijusi iespēja iepazīt un izmēģināt kādu no receptēm, piemēram, ielūkojoties “Zupes burnīcā’’, muzejs piedāvāja izvārīt nātru zupu.

Tuvojas Ziemassvētki. Tie nav iedomājami bez piparkūkām. ‘’Zepumu burtnīcā’’ ir pierakstītas vairākas piparkūku receptes. Jāakcentē, ka tās lasot jāaizdomājas, ko viens vai otrs vārds gan varētu nozīmēt un kas to vai citu sastāvdaļu receptē varētu aizstāt. Mūsdienās nepierastas ir arī mērvienības.

Pierakstā uz burtnīcas vāka rakstīts, ka viena lote – 12,737 grami, viena mārciņa -  409 grami.

Lai jums izdodas un labi garšo!

Mīkstās piparkūkas

Materiāls:

3 mārciņas sīrupa vai medus;

1 mārciņas cukura;

¼ mārciņas mandeļu

3 mārciņu miltu;

6 olas;

3 lotes potaša;

4 lotes rauga;

1 tējkarote kanēļa;

1 tējkarote neļķes;

1 citrona un apelsīna mizas;

6 lotes pumeransa mizas;

2 karotes korindera;

2 karotes ingvera.

Pagatavošana:

Sīrupu silda, pieber cukuru un uzvāra. Tad ieber siltā ūdenī izkausētu potašu, raugu, visas minētās vircas, tad pieber miltus, krietni izmaisa un mīca. Pieliek piecas krietni saklapētas olas, izmīca cauri. Saliek mīklu cepēj garenā pannā un noliek līdz nākamajai dienai.

Uz remdenas plīts apjauc ar olu un garnē ar mandelēm, un cep mērenā siltumā divas stundas.

Mīkstā piparkūka ar riekstiem
K. Ulmaņa piemiņas muzeja "Pikšas" foto